Un Kurdu Besleme ve Üretim
Un kurdu çok tercih edilen oldukça besleyici bir canlı
yemdir. Kafes kuşu, kümes hayvanları, sürüngen, balık gibi canlılar için ana ya
da ek besin kaynağı olarak kullanılmaktadır. Un kurtları pürüzsüz dik yüzeylere
tırmanamaz, böcekleri zıplayamaz ve uçamazlar.
Un kurdunun 4 evresi vardır. İlk evresi yumurta halidir. Bu
yumurtalardan 2-3 hafta içerisinde larvalar çıkarak larva yani kurt evresine
geçer. Kurtlar yumurtadan ilk çıktıklarında gözle görmesi zordur. Kurtlar 15-20 arası kabuk atarak ortlama 3-4
ayda bir sonraki evre olan pupa evresine geçmektedir. Pupa evresi 2-3 hafta
arasında değişmektedir. Pupadan çıkan
son evre olan böcekler 3-4 ay boyunca üreyerek döngünün devam etmesini sağlar.
Evrelerin süresi besin, sıcaklık, nem vb dış etmenlerden etkilenerek değişim
gösterebilir.
Un kurtalarında besin olarak bugday, arpa, yulaf, çavdar,
mısır gibi tahılların unları ve kepekleri kullanılmaktadır. Ayı zamanda sıvı
ihtiyaçları ve ek besin kaynağı olarak patates, havuç, elma gibi sebze ve meyveler
kullanılır.
Un kurdu üretimi oldukça basit ve ekonomiktir. Un kurtları
karanlık sevdiği için üretim kapları ışık almayacak şekilde seçilmelidir. Işık
geçirmeyen saklama kapları üretim için oldukça ekenomik ve temizlesi kolay
kaplardır. Üretim kabı olarak derin kaplar yerinetaban alanı geniş yayvan
kaplar tercih edilmelidir.
Kurtlar için tahil unları ve kepekleri taban malzemesi
olarak kullanılır. Böcekler için ise taban malzemesinin yanında çiftleşme ve
yumurtalama alanı olarak yumurta kartonları kullanılmaktadır.
Sıvı ihtiyaçları için konulan meyve ve sebzeler aynı zamanda
üretim kaplarının nemini de sağlar. Fakat aşırı nemli ortamlarda istenmeyen
mite oluşumunu önlemek için meyve ve sebzeler ince dilimler halinde kısa sürede
tüketebilcekleri kadar verilmelidir. Bittikçe tazesini yerine koyarak sağlıklı
bir besleme yapmış oluruz. Nemin kontrolünü sağlamak için üretim kaplarının
yeterince havalandığından emin olmalıyız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder