14 Haziran 2017 Çarşamba

Un Kurdu Besleme ve Üretim

Un Kurdu Besleme ve Üretim 

Un kurdu çok tercih edilen oldukça besleyici bir canlı yemdir. Kafes kuşu, kümes hayvanları, sürüngen, balık gibi canlılar için ana ya da ek besin kaynağı olarak kullanılmaktadır. Un kurtları pürüzsüz dik yüzeylere tırmanamaz, böcekleri zıplayamaz ve uçamazlar.

Un kurdunun 4 evresi vardır. İlk evresi yumurta halidir. Bu yumurtalardan 2-3 hafta içerisinde larvalar çıkarak larva yani kurt evresine geçer. Kurtlar yumurtadan ilk çıktıklarında gözle görmesi zordur.  Kurtlar 15-20 arası kabuk atarak ortlama 3-4 ayda bir sonraki evre olan pupa evresine geçmektedir. Pupa evresi 2-3 hafta arasında değişmektedir.  Pupadan çıkan son evre olan böcekler 3-4 ay boyunca üreyerek döngünün devam etmesini sağlar. Evrelerin süresi besin, sıcaklık, nem vb dış etmenlerden etkilenerek değişim gösterebilir.

Un kurtalarında besin olarak bugday, arpa, yulaf, çavdar, mısır gibi tahılların unları ve kepekleri kullanılmaktadır. Ayı zamanda sıvı ihtiyaçları ve ek besin kaynağı olarak patates, havuç, elma gibi sebze ve meyveler kullanılır.

Un kurdu üretimi oldukça basit ve ekonomiktir. Un kurtları karanlık sevdiği için üretim kapları ışık almayacak şekilde seçilmelidir. Işık geçirmeyen saklama kapları üretim için oldukça ekenomik ve temizlesi kolay kaplardır. Üretim kabı olarak derin kaplar yerinetaban alanı geniş yayvan kaplar tercih edilmelidir.

Kurtlar için tahil unları ve kepekleri taban malzemesi olarak kullanılır. Böcekler için ise taban malzemesinin yanında çiftleşme ve yumurtalama alanı olarak yumurta kartonları kullanılmaktadır.
Sıvı ihtiyaçları için konulan meyve ve sebzeler aynı zamanda üretim kaplarının nemini de sağlar. Fakat aşırı nemli ortamlarda istenmeyen mite oluşumunu önlemek için meyve ve sebzeler ince dilimler halinde kısa sürede tüketebilcekleri kadar verilmelidir. Bittikçe tazesini yerine koyarak sağlıklı bir besleme yapmış oluruz. Nemin kontrolünü sağlamak için üretim kaplarının yeterince havalandığından emin olmalıyız. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder